TÖRTÉNET
 
HÍREK ÉS
ESEMÉNYEK
 
ÉRMEK ÉS
PLAKETTEK
 
ALKOTÓK
 
KAPCSOLAT
 

 

 

 

PARTNER LAPOK

Gyűjtőkboltja.hu

NumizPortál
KEDVELT OLDALAK

Éremművészet.lap.hu

MNT - Magyar Numizmatikai
Társulat

MÉE - Magyar Éremgyűjtők Egyesülete

 

 

Archívum 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011
2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

Hírek és események az Egylet életéből - 2014

Az ÉKE látogatása Szegeden

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete - Éremkedvelők Egylete havi rendszerességgel szervez tematikus programokat tagjai számára az ország különböző pontjain. 2014. június 12-én Szegedre látogattunk, amelynek elsődleges célja a nagy múltú Szabó Éremverde megtekintése volt, de jutott idő a helyi MÉE szervezet kiállításának, valamint a Móra Ferenc Múzeum érem és plakett gyűjteményének megtekintésére is.

A szegedi Szabó Éremverde immáron harmadik generáció óta foglalkozik vert és öntött érmek és plakettek kivitelezésével. Az éremverde alapjait id. Szabó Géza rakta le, aki 1930-ban szerzett ötvös mesterlevelet. 1984 óta fia, ifj. Szabó Géza folytatta a családi hagyományt, napjainkban pedig az alapító unokája Tamás a legfiatalabb "Szabó", aki öregbíti a cég jó hírét.

Az idegenvezetés során megismerkedtünk az éremverés technikai alapjaival és lépéseivel a vázlatoktól kezdve, a gipsz- és bronz nagymintákon, verőtő készítésen át egészen a kész érmekig.

A szegedi program következő állomása a MÉE Csongrád-megyei szervezetének összejöveteli helyén rendezett kamara-kiállítás megtekintése volt. Az éremkiállítás három részből állt: egyrészt Móra Ferencről, másrészt Ybl Miklósról, illetve magyar építőművészekről és épületekről készült érmekből és plakettekből, harmadrészt Szeged nevezetességeit bemutató alkotásokból.

Mivel idén lesz az első világháború kitörésének századik évfordulója, a MÉE Csongrád-megyei szervezetének titkára, Hajdu Béla meglepett bennünket egy első világháborús, egyedülállóan részletes jelvény-, sapkajelvény- és éremkiállítással. A több száz darabos tematikus bemutató kiterjedt a hadikórházak, vöröskeresztes szervezetek, hadsegélyező hivatalok, sebesültek és rokkantak, a fronton töltött karácsony, a gyalog- és huszárezredek, a repülős, a haditengerészeti és a tengeralattjárós, valamint a rohamcsapatok jelvényeire is.

A harmadik napirendi pont a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének megtekintése volt. Ebben Ujszászi Róbert muzeológus volt a segítségünkre, akinek vezetésével több száz alkotást nézhettünk meg a magyar érem- és plakettművészet legjavából.

A magyar szobrászok és éremművészek önarckép-plakettjeiből álló egyedülálló Gáty-gyűjtemény darabjai mellett kézbe vehettük sokunk kedvencének Csúcs Ferencnek a plakettjeit, illetve a kortárs alkotók közül Tóth Sándor és Lapis András éremterveit is.

 

Kádi Balázs

 

 

 
www.eremkedvelok.hu
Éremkedvelők Egyesülete - ÉKE
Magyar Éremművészeti Egyesület - MÉE
érem - plakett - éremművészet - plakettművészet bemutató oldal - 2011 - 2022