TÖRTÉNET
 
HÍREK ÉS
ESEMÉNYEK
 
ÉRMEK ÉS
PLAKETTEK
 
ALKOTÓK
 
KAPCSOLAT
 

 

 

 

PARTNER LAPOK

Gyűjtőkboltja.hu

NumizPortál
KEDVELT OLDALAK

Éremművészet.lap.hu

MNT - Magyar Numizmatikai
Társulat

MÉE - Magyar Éremgyűjtők Egyesülete

 

 

Archívum 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011
2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

Hírek és események az Egylet életéből - 2015

Meghívó

Tisztelt Gyűjtőtárs!

Az Éremkedvelők Egylete és a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete tisztelettel meghívja Önt
2015. október 27-én 15 órakor a Vígszínházba,
a „Színház az egész világ…” című éremkiállítás megnyitójára.

Megnyitó beszédet mond: Dr. Török Pál, a MÉE elnöke

A kiállítást, melyen az idén 120 éves Vígszínház tiszteletére bemutatjuk a legszebb színházi tárgyú érmeket, a színház látogatói
2015. október 28-november 30-ig tekinthetik meg.

MÉE ÉKE

 

 

110 éves az ÉKE, 10 éves az új ÉKE

110 éve alakult meg az Éremkedvelők Egyesülete, utódja az Éremkedvelők Egylete 2015-ben fennállásának 10. évfordulóját ünnepli.

Az elmúlt évek gazdag kulturális programokal teltek: érmészettel kapcsolatos tagi eloadások, éremverde- és műterem-látogatások, múzeumi és éremművészeti kiállítáokon való részvétel, éremművészek előadásai, évente tagilletmény érem készíttetése.

Az ÉKE tagsága gyűjteményük legszebb darabjaival közreműködtek olyan sikeres eremkiállítások rendezésében, mint a 2009-es Művészetek érmeken (MÜPA) című nagyszabású kiállítás, amelyet a MÉE alapításának 40. évfordulója alkalmából szereztünk, vagy a Női szépség az éremművészetben (SYMA Rendezvénycsarnok 2012)

Az ÉKE tagok könyveket adtak ki (Tóth János: Az Éremkedvelők Egyesületének szerepe a modern magyar éremművészetben, 2007.; Török Pál: Magyarországi érem és plakettművészet 1850-1945, 2011.; Szakács Béla: A magyar szépirodalom érmei es plakettjei, 2012.), rendszeresen publikálnak numizmatikai tárgyú írásokat.

A tagi érmek kiadásával az Egylet célja nemcsak a mai magyar éremművészek anyagi támogatása, hanem e kis bronz remekek minél nagyobb közönséggel való megismertetése is.

A 10. évforduló alkalmából a tagság ezért úgy döntött, hogy az évi tagi illetményérmen kivül külön jubileumi érmet veret bronzból és ezüstből. Kivitelezésével a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnökét, Kósa Istvánt bízta meg. Az érmek limitált számozott példányban a Magyar Pénzverő Zrt.-ben készültek.

 

 

Az évforduló alkalmából nem csak vert érem készült; tagtársunk, Csóka Zsuzsa éremművész az ÉKE jelképét (Pallasz Athéne) ábrázolva vert jelvényt is tervezett. Körirata: "MÉE ÉKE Éremkedvelők Egylete".

 

 

Az ezüst jelvény Szabó Géza ötvösmester szegedi éremverdéjében készült 50 db jelzett és sorszámozott példányban, 20 mm-es átmérővel.

 

Petri Gyula
ÉKE titkár

 

 

XX. Országos Érembiennálé Sopron 2015.06.21-08.02.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 65 kiállító művész részvételével 20. alkalommal rendezte meg a hagyományos Országos Érembiennálét.

Dr. Fodor Tamás soproni polgármester megnyitó beszédét követően átadták az Érembiennálé díjait.

A díjazottak: Szlávics László (ifj. Ferenczy Béni díj), Szabó Virág (Emberi Erőforrások Minisztériuma díja), Pálffy Katalin (Sopron Város Önkormányzatának díja), Varga Éva (Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díja), Molnár Mercédesz Dorisz (Magyar Éremművészetért Alapítvány díja), Nagy Lajos Imre (Szabó Géza ötvösmester díja), Karizs János (Kiss Nagy András emlékdíj).

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete által a legszebb emlékérem tervezőjének felajánlott díjat Katona József István szolnoki éremművész kapta. A pénzdíjat dr. Török Pál, a MÉE elnöke adta át a művésznek.

Katona József István: Vizitáció
(öntött bronz érem, átmérő: 95 mm)

 

Katona József István 1963-ban született Békéscsabán. A főiskolán 1990-ben végzett festőként. Később a Szegedi Egyetemen elvégezte a vallás- és kultúrtörténész szakot. A szobrászati alapokat mesterétől, Mladonyicky Bélától tanulta. Szobormunkái megtalálhatóak itthon és külföldön is (Pl: Zilahy Lajos, Nagyszalonta; Kossuth Lajos, Tiszaszenyő; Kölcsey Ferenc, Szajol). Éremművészként figuratív, öntött érmeket készít. Munkái láthatóak hazai és külföldi gyűjteményekben. Művészi sokszínűségét mutatja, hogy szakrális munkák kivitelezésével is foglalkozik. A művész hitvallása: "Minden képi jel egyben képzőművészeti jelentés is. E jelek jelentése művészet, a világban való alkotói lét reflexiója". Gratulálunk a díjhoz!

Az Érembiennálén az ÉKE tagok kis csoportja is megjelent, hogy a kiállított művészek munkái alapján kiválassza a 2015. évi ÉKE tagi illetményérem kivitelezőjét.

 

 

Bibok Piroska: Szent István csatahajó
(vert bronz érem, átmérő: 42 mm)

Karizs János: Konstrukció II.
(öntött bronz plakett, mérete: 85 mm x 77 mm)

 


Csóka Zsuzsa: Shakespeare - Hamlet
(öntött bronz érem, mérete: 105 mm x 85mm)

 

Petri Gyula
ÉKE titkár

 

 

 

 
www.eremkedvelok.hu
Éremkedvelők Egyesülete - ÉKE
Magyar Éremművészeti Egyesület - MÉE
érem - plakett - éremművészet - plakettművészet bemutató oldal - 2011 - 2022